Gloednieuwe Kiboehoeve niet langer alléén voor kinderen: ‘Het is meer dan ik ooit had durven dromen’

Grotere gebouwen, kersverse wandelpaden én een flinke hertenweide. Na een hoop gesteggel is het dan eindelijk zover: er liggen plannen voor een gloednieuwe Kiboehoeve. Die moet niet langer alléén maar voor kinderen, maar voor íedereen. ,,Het is meer dan ik ooit had durven dromen.”

Amy van den Berg 30-01-22, 11:51
Het is niet minder dan een begrip in Zwijndrecht: de Kiboehoeve. Welke Zwijndrechtenaar heeft daar niet als kind heel wat zomerse dagen doorgebracht in zijn of haar jeugd? De gebouwen en voorzieningen van de in 1968 gebouwde ‘kinderboerderij’ zijn gedateerd en na jaren van intensief gebruik hoognodig toe aan vernieuwing. Al was het nog even de vraag hóe. Afgelopen zomer leek het er op dat-ie moest wijken van zijn ouwe, vertrouwde stek in het Develpark en daarmee ook ruimte moest inleveren. Maar dát ging niet door, naar grote tevredenheid van nagenoeg iedereen.

Nieuw jasje

En dus was het zaak de Kiboehoeve te voorzien van een nieuw jasje op de huidige stek. En dát ziet er zo uit: er komen nieuwe (grotere) gebouwen, wandelpaden én een hertenweide. En de ingang? De bedoeling is dat die helemaal aan de andere kant komt, tussen het zwembad en de sporthal in. ,,Ook is het voorstel om de hertenweide vóór het zwembad te plaatsen”, zegt Gerard Keuzenkamp, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Kiboehoeve enthousiast. ,,Als de raad ermee instemt natuurlijk, met alle plannen. Het is meer dan ik ooit had durven dromen, kan ik je zeggen.” Een van de impressies van hoe de Kiboehoeve eruit moet komen te zien.

En hoewel het dus even zo leek, lijkt er niet minder, maar juist méér ruimte te zijn ontstaan voor de parkboerderij. Dit komt doordat de boel anders ingedeeld wordt. Hokken en weides worden anders verdeeld en zijn straks groter dan de bestaande verblijven. Bij de bestaande paden worden ook nog half verharde ontdekkingspaden aangelegd. ,,Hierdoor ontstaat meer ruimte voor dieren én bezoekers.”

Een warmtepomp en zonnepanelen komen er ook. ,,De wens is om zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken bovendien. En waar mogelijk worden bestaande materialen hergebruikt. Het toepassen van bijvoorbeeld groene daken en waterdoorlatende bestrating versterken het groene karakter van de Kiboehoeve. Het oranje puntdak dat zich kenmerkt voor de Kiboehoeve speelt ook in het nieuwe ontwerp een centrale rol”, aldus een woordvoerder van de gemeente Zwijndrecht.

Parkboerderij suggereert dat het voor heel Zwijndrecht is, voor iedereen. Dus ook bijvoorbeeld voor ouderen, dementerende mensen en invalide mensen Gerard Keuzenkamp, Voorzitter van de Stichting Vrienden van de Kiboehoeve De bewoners van de nieuwe Kiboehoeve zijn voornamelijk Nederlandse boerderijdieren. Én dus herten. Die laatsten zijn altijd al erg populair geweest onder de bezoekers. ,,Daarom is ervoor gekozen om een extra hertenweide toe te voegen aan het ontwerp. Vanwege het groene karakter van de omgeving past de naam parkboerderij beter bij de Kiboehoeve”, zegt de woordvoerder. Kinderboerderij dekt de lading dus niet langer.

Een van de impressies van hoe de Kiboehoeve eruit moet komen te zien. Keuzenkamp legt dit nog even uit: ,,Het grote verschil is dat het niet alleen voor kinderen is. Parkboerderij suggereert dat het voor heel Zwijndrecht is, voor iedereen. Dus ook bijvoorbeeld voor ouderen, dementerende mensen en invalide mensen. Die in het naastgelegen Swinhove wonen. We gaan nu ook proberen om als eerste in Zwijndrecht een rolstoelschommel te krijgen.”

Wethouder Jacqueline van Dongen is ook enthousiast over de plannen, die op 8 februari besproken worden in de gemeenteraad: ,,Het plan is het resultaat van een goede samenwerking tussen de gemeente, de stichting Vrienden van de Kiboehoeve en de beheerder van de kinderboerderij. Ik ben ontzettend blij met het voorlopig schetsontwerp!” Het verder uitwerken van het plan kost 200.000 euro. Verwacht wordt dat de renovatie ruim 2,5 miljoen euro gaat kosten in totaal.

Foto’s © RoosRos Architecten

Top