Meer dan alleen een kinderboerderij

De in Zwijndrecht en wijde omgeving populaire en met 50.000 bezoekers per jaar drukbezochte kinderboerderij Kiboe-hoeve in het Develpark is al jaren hard toe aan een grondige renovatie. En die gaat er nu komen. De Kiboe-hoeve wordt dit jaar in een volledig nieuw jasje gestoken. Vanwege de ligging in het park en de toegankelijkheid voor bezoekers van alle leeftijden zal de Kiboe-hoeve na de renovatie niet langer door het leven gaan als kinderboerderij, maar als parkboerderij: Parkboerderij Kiboe-hoeve.

Vanwege het groene karakter zal de Kiboe-hoeve voortaan door het leven gaan als Parkboerderij Kiboe-hoeve.
Artist Impressie: RoosRos Architecten

Meer dan een kinderboerderij
“De rol die de Kiboe-hoeve binnen Zwijndrecht vervult is van groot belang. Het is niet alleen een mooie bestemming voor een wandelingetje met een bezoek aan de dieren, ook heeft een dergelijke boerderij een belangrijke educatieve rol. Zeker in onze gemeente waar het agrarische karakter van vroeger helaas helemaal verloren is gegaan”, aldus Janny Vaandrager, penningmeester van de Vrienden van de Kiboe-hoeve.  “Bovendien is het een plek, waar alle bewoners van Zwijndrecht en omgeving kunnen genieten van de dieren, elkaar kunnen ontmoeten en gelijktijdig ook iets kunnen leren”, voegt Lydia Bijnagte, secretaris van dezelfde stichting daar aan toe. “We hebben ons dan ook gerealiseerd, dat de Kiboe-hoeve veel meer is dan alleen een kinderboerderij. Het is een ontmoetingspunt voor jong en oud in een prachtige parkomgeving. Daarom hebben we besloten, dat de Kiboe-hoeve niet langer als kinderboerderij, maar als parkboerderij door het leven zal gaan”, aldus Gerard Keuzenkamp, voorzitter van de stichting.

Renovatie hard nodig
“De renovatie van het nu 54 jaar oude complex is hard nodig”, vertelt Gerard Keuzenkamp. Op een aantal plaatsen zijn houten stallen en andere gebouwen al aan het wegrotten, een schilder is al heel lang niet meer langs geweest en veel hokken voldoen al lang niet meer aan moderne eisen van dierenwelzijn. Gelukkig heeft de gemeenteraad van Zwijndrecht dat ook ingezien en heeft zij geld ter beschikking gesteld voor een grondige renovatie van de Kiboe-hoeve”.

De nieuwe Kiboe-hoeve
Het terrein van de Kiboe-hoeve wordt uitgebreid van zo’n 15.000 m2 naar ruim 17.000 m2, onder meer doordat de hertenwei wordt verplaatst richting het nieuwe zwembad waardoor bezoekers van het zwembad direct zicht krijgen op de herten. Daarnaast wordt de nu ontoegankelijke punt van het terrein aan de kant van de spoorlijn toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Zowat alle dieren krijgen daardoor meer beenruimte. Behalve voor boerderijdieren, waarin De Kiboehoeve gespecialiseerd is, komt er ook ruimte voor ‘wilde’ dieren: de geitenwei krijgt een poel waar insecten en amfibieën zich thuis voelen.
De Kiboe-hoeve krijgt een nieuw hoofdgebouw en van het huidige hoofdgebouw blijft alleen de educatieve ruimte met het karakteristieke rode puntdak behouden. Waar nieuw gebouwd wordt, worden oude materialen zo veel mogelijk hergebruikt. Verder wordt de Kiboe-hoeve voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Het toepassen van bijvoorbeeld groene daken en waterdoorlatende bestrating versterken het groene karakter van de Kiboe-hoeve. De entree van de Parkboerderij wordt tot slot verplaatst richting de parkeerplaats in het Develpark.


Een rolstoelschommel, een konijnorama en een ooievaarsnest
De speeltuin met verschillende speeltoestellen wordt uitgebreid met een royale rolstoelschommel, een van de wensen van de Vrienden van de Kiboe-hoeve. Deze is te danken aan bijdragen van de Kiwanis Clubs Dordrecht en Zwijndrecht en het ANWB Fonds. Een andere wens van de Vrienden is de realisatie van een konijnorama, een luxe konijnenhotel waar de kinderen ook met de dieren kunnen knuffelen. “En misschien een ooievaarsnest. Beheerder Quirijn van den Bosch van Drechtwerk Groen heeft hier al eens een ooievaar gezien. Het zou mooi zijn als die dieren hier gaan broeden”, aldus Gerard, “We gaan ervoor sparen!”.

Tekst: Jan O’teur

Top