Zwijndrechtse kinderboerderij wordt eindelijk mooi: ‘Nu nog een konijnorama’

Voorzitter Gerard Keuzenkamp van de Vrienden van de Kiboehoeve is de koning te rijk met een nieuwbouwplan van vier miljoen euro.

De Zwijndrechtse kinderboerderij Kiboehoeve wordt grondig gerenoveerd. De gemeenteraad besluit binnenkort om daar bijna vier miljoen euro voor uit te trekken.
Peter Koster 20-10-22

Het kan verkeren. Nog maar twee jaar geleden werd de gemeente door de provincie gedwongen tot extreme bezuinigingen omdat ze de begroting onmogelijk rond kreeg. Maar waar ze eerder al rekening hield met een investering van 2,5 miljoen in de Kiboehoeve, steekt ze er vanwege de gestegen prijzen in de bouw nog eens anderhalf miljoen euro extra in.

Blije inspreker

Zelden had de gemeenteraad dan ook zo’n tevreden inspreker te gast als voorzitter Gerard Keuzenkamp van de Vrienden van de Kiboehoeve. Die weet als geen ander dat een renovatie van het ruim 60 jaar oude complex hard nodig is. Op een aantal plaatsen zijn houten stallen en andere gebouwen al aan het wegrotten, een schilder is al heel lang niet meer langs geweest. Veel hokken voldoen al lang niet meer aan moderne eisen van dierenwelzijn.

,,De Kiboehoeve is zo’n zestig jaar geleden in het Develpark neergezet door een groep enthousiaste ondernemers, maar niemand pakte het onderhoud echt op. Nu neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid’’, vindt de man die er ooit met zijn kinderen stamgast was en er nu met zijn kleinkinderen kind aan huis is.

Het nieuwe hoofdgebouw van de Kiboehoeve, met rechts het karakteristieke puntdak van het huidige gebouw. Dat puntdak blijft behouden.

De Kiboehoeve krijgt onder meer een nieuw hoofdgebouw, aan de kant van de sporthal, dat per saldo energie op moet leveren. Van het huidige hoofdgebouw blijft alleen de educatieve ruimte met het karakteristieke rode puntdak behouden. Waar nieuw gebouwd wordt, worden oude materialen zo veel mogelijk hergebruikt. Er komt meer buitenruimte voor de dieren, onder meer doordat de nu ontoegankelijke punt van het terrein aan de kant van de spoorlijn in gebruik genomen wordt. Behalve voor boerderijdieren, waarin De Kiboehoeve gespecialiseerd is, komt er ook ruimte voor ‘wilde’ dieren: de geitenwei krijgt een poel waar insecten en amfibieën zich thuis voelen. Verder komt er een royale entree vanaf de parkeerplaats. Om dat mogelijk te maken, moet wel eerst het huidige zwembad gesloopt worden.

Een rolstoelschommel en een konijnorama

De nieuwe kinderboerderij krijgt uiteraard een invalidentoilet. De Vrienden van de Kiboehoeve regelen dat er ook een royale rolstoelschommel geplaatst wordt. Keuzenkamp hoopt verder geld bijeen te brengen voor een ooievaarsnest: ,,Beheerder Quirijn van den Bosch heeft hier al eens een ooievaar gezien. Het zou mooi zijn als die dieren hier gaan broeden.’’ Nog mooier wordt het als er ook een konijnorama komt, een luxe konijnenhotel waar de kinderen ook met de dieren kunnen knuffelen. Als het nodig is gaan de Vrienden daar geld voor inzamelen. De Kiboehoeve wordt weer een mooie plek, een betaalbaar uitje voor alle Zwijndrechtenaren.

Hilda Rijnaard, PvdA-woordvoerster

Hij gaat ervan uit dat de nieuwe Kiboehoeve meer wordt dan een kinderboerderij: ,,Het wordt een parkboerderij voor iedereen. Je ziet nu al dat er bijvoorbeeld mensen uit verpleeghuis Swinhove komen. Die genieten.’’ De plannen zoals die nu gemaakt zijn maken dat volgens hem mogelijk. Dat betekent alleen niet dat er niets meer te wensen overblijft. Komende zomer klaar Overigens hoefde Keuzenkamp geen moeite te doen om de gemeenteraad, afgelopen dinsdagavond tijdens een eerste bespreking, te overtuigen. Die is unaniem enthousiast over het plan, dat binnenkort als hamerstuk afgedaan zal worden. ,,De Kiboehoeve wordt weer een mooie plek, een betaalbaar uitje voor alle Zwijndrechtenaren’’, aldus bijvoorbeeld PvdA-woordvoerster Hilda Rijnaard.

Het is de bedoeling dat de bouw in het voorjaar van 2023 begint en tegen de bouwvak afgerond wordt. Dan moet ook het zwembad gesloopt zijn en kan de nieuwe entree aangelegd worden. Tijdens het werk worden alle dieren elders ondergebracht en is de boerderij gesloten. Voor de werknemers wordt vervangend werk bij andere kinderboerderijen in de omgeving gezocht.

Foto’s © RoosRos Architecten

Top